JK Safaris Adventure travel
   
 
Back to JK Rwanda Safaris Index Rwanda Safaris at JK Rwanda Practical Information from JK Safaris Primates and parks in Rwanda What's on at JK Safaris Contact JK Safaris Rwanda Rwanda JK Safaris
 
 

PARKER OCH PRIMATER

VOLCANOES NATIONALPARK
Rwandas mest berömda nationalpark där Dian Fossey gjorde sin forskning. Hemvist för de världskända bergsgorillorna.

Nationalparken Volcanoes i Rwanda är den mest berömda i landet och världskänd för att cirka hälften av alla världens återstående bergsgorillor finns där. Att möta bergsgorillorna är, enligt oss, en av de absolut största upplevelserna på en resa till Afrika. Fascinationen och spänningen att möta dessa vänliga giganter kan inte förklaras - det måste upplevas!

Nationalparken Volcanoes är en del av Virungabergen, som är en bergskedja bestående av sex utslocknade och tre aktiva vulkaner, beläget i Rwanda, Uganda och Demokratiska republiken Kongo (DRC). Nationalparken är cirka 13.000 hektar och skapades under den belgiska kolonialtiden. 1929 döptes parken till Albert National Park och sträckte sig in i Kongo (DRC).

I och med självständigheten bestod nationalparken i Rwanda, även om det fanns krav för ökad markanvändning av jordbruk i landet.

Vulkanerna i nationalparken är mellan 2.400 m och 4.507 meter över havet. Den högsta av dem är Karisimbi på 4.507 m. Vegationen är bambuskog, Afro-alpint hedlandskap, savannlandskap och träskområden.

Nationalparken är antagligen mest känd för att vara Dian Foseys, amerikansk primatforskare, arbetsplats under en 20-års period. Det är i huvudsak hennes outröttliga arbete med gorillorna som räddat dem från utrotning när det ännu fanns en möjlighet till det. Dian Fossey mördades på hennes forskningscenter Karisoke Research Center år 1985. Mordet är fortfarande olöst, även om det troligtvis var tjuvskyttar som hon hela tiden motarbetade i sitt fantastiska arbete att rädda gorillorna från utrotning. I början av 1990-talet var gorillaturismen troligtvis Rwandas största inkomst av utländsk valuta. Det avbröts abrupt i och med folkmorden 1994. Gorillaturismen återupptogs permanent i Rwanda år 1999.

Nationalparken Volcanoes är inte bara platsen för bergsgorillorna. Besökare kan vara i området under flera dagar för att göra olika vandringar med besök på Karisoke forskningsstation där Dian Fossey är begravd. Man kan också se guldapan - en annan av Rwandas unika attraktioner. Vandringarna varierar i svårighetsgrad från klättring av Karisimbi vulkanen till vandringar och promenader i skogarna och närliggande sjöar.

Djuren du kan se i området är även silverapa, blåapa, elefant, buffel, fläckig hyena, vildsvin, skogsbock och mindre gasell. 1980 hade ungefär 180 fågelarter registrerats i området, några av dem borde vara möjliga att se med lite tur under olika vandringar.

Nationalparken Nyungweskogen
En magnifik nationalpark på en yta av nästan 1.000 kvadratkilometer i den bergiga, södra delen av Rwanda. Med lite tur kan du se schimpanser och andra primater samt fåglar på våra olika vandringar av olika längd och svårighetsgrader.

Nationalparken Nyungweskogen
Den bergiga nationalparken är den största enskilda bergsregnkogen i centrala och östra Afrika. Det finns en stor artrikedom och mångfald av djur, fåglar och växer. 86 djurarter, 120 fjärilarter, 280 fågelarter och nästan 200 olika orkidéer. Nyungwe har varit skogsreservat sedan 1933.

Huvudattraktionen under en vistelse i Nyungwe är primater och framför allt schimpanser. 13 primatsorter finns här, inklusive den vanligt förekommande schimpansen, och 8 olika typer av apor och den rödvita Ruwenzori gruezan. Leopard finns fortfarande, dock i liten skala, och det finns ett antal rovdjur i Nyungweskogen som gyllene katt, vildkatt, strimmig sjakal och några olika typer av mungos.

Skogen har mer än 200 trädslag inklusive magnifika trädslag som Afrikansk mahogny, Mulanje cedar, newtonia och albizia. Det är också stora ytor av bambuskog på högre höjd.

Skogsverket och Rwandas turistförening har noggrant underhåll av interessanta vandringsleder, vilket är en trevlig aktivitet. Dessa vandringar kräver dock en medelbra kondition och hälsa.

Nationalparken Akagera
Klassiskt safariäventyr i östra Rwanda!

Nationalparken Akagera
I de torrare delarna av östra Rwanda ligger nationalparken Akagera , som hyser väldigt bra "klassisk" safari. Du kan se stor variation av djur på den öppna savannen eller vid sjöarna och floderna. Zebra, gasell, flodhäst, vårtsvin, buffel och en fantastisk mångfald av fåglar är några av attraktionerna här. I parken finns det en lodge med hög standard - Akagera game lodge - för ett begränsat antal besökare som vill göra sin vistelse i nationalparken till en trivsam och magnifik upplevelse.

Kivusjön
Rwandas strandparadis!

Kivusjön
Sola och bada på Kivusjöns vita stränder är idealiskt efter att upptäckt attraktionerna i Rwanda. Sötvattensjön erbjuder fina bad såväl som andra aktiviteter. Det finns ett fantastiskt hotell på stranden, "The Kivu Sun", som varmt rekommenderas och är det självklara valet vid ett par dagar vi Kivusjön.

Bergsgorillorna
Att upptäcka dessa vänliga giganter är en höjdpunkt på en resa i Afrika!

Kapten Robert van Beringe var den första västerlänningen att "upptäcka" bergsgorillorna 1902 och skrev om dem för en bredare publik. Fram till den tidpunkten var gorillorna okända för västerländska forskare även om låglands gorillan kändes till. Bergsgorillan ansågs vara en ny gorilla-art och benämdes "gorilla beringe" till kaptenens ära. Senare kategoriserades den som en undergrupp och namnet ändrades till "gorilla gorilla berengei".

Den första stora studien av bergsgorillor gjordes av George Schaller på 1950-talet. Den världsberömda Dian Fossey har gjort flest studier och publikationer om bergsgorillans liv och leverne.

Bergsgorillan är större och tyngre än deras släktingar på låglandet och bergsgorillan kan väga upp till 200 kilo, även om en idag levande silverhane väger cirka 220 kg. Bergsgorillan lever på hög höjd och har en längre och tjockare päls.

Alla gorillor, inklusive bergsgorillan, är mycket sociala djur och lever i grupper bestående av 5 till 50 individer. En grupp består i huvudsak av en silverhane, hans tre eller fyra "fruar" och flertalet unga i varierande ålder. Silverhanen utvecklar sin silverfärg i 13-15 års åldern och han kan leda gruppen upp till 40-års åldern. Det är silverhanen som är navet i gruppen och när han dör splittras normallt gruppen. Gorillorna kan bli upp till 50 år.

Det är uppskattningsvis endast 600 bergsgorillor kvar i världen och cirka hälften av dem lever i nationalparken Volcanoes. År 1980 var antalet gorillor endast 250 stycken, men aktivt bevarande fördubblade antalet och idag ökar bergsgorillorna sakta i antal. Bergsgorillorna är i huvudsak vegetarianer och kan äta upp till 60 olika växter. Gorillorna kan äta myror och andra insekter som ger viktigt proteintillskott för deras kost. Gorillorna är större delen av dagen på marken och lever i träden på natten, där varje individ bygger var sitt bo för natten.

En gorillagrupp flyttar sällan mer än 1 km per dag, förutom då de utsätts för stress av olika slag. De kan förflytta sig flera kilometer per dag - framför allt vid konflikter med en annan gorillagrupp.

Schimpanser
Schimpansen är mer än något annat djur människans släkting!

Schimpansen är det vanligaste apan och det finns 180.000 i 20 afrikanska länder. Bara i Rwandas Nyangwe skog finns det mellan 500 och 1.000. Schimpanserna lever i grupp som består av mellan 10 och 120 individer och leds av en dominant hane. Moder - barn relationen är väldigt stark och bandet består upp till 40 års åldern. Schimpansgruppen lever på ett väl begränsat område som ibland måste försvaras mot andra grupper.

Schimpanserna är allätare. De äter främst frukt men även frö, nötter, löv och varierande smådjur som mindre antiloper, skogssvin och även andra apor. Schimpanserna kan uppnå en ålder av 55 år och väga upp till 55 kilo. De har en unik egenskap att hantera verkyg, såsom käppar för att hitta myror eller klubbor och hammare för att öppna nötter.

Guldapor
Den här utrotningshotade primaten är en annan världattraktion i nationalparken Volcanoes

Det finns en grupp på 40 individer som nyligen bosatt sig i nationalparken Volcanoes och de är möjliga att besöka. Lite är känt om guldapan, men finns på listan över utrotningshotade arter. Det är så sent som för några år sedan som forskare lyckades få en heltäckande bild av guldapans livstil, beteende och rutiner. Den första gruppen guldapor bosatte sig i parken år 2002.

Guldapan har en ljus, gyllene kropp, ansikte och svans med svarta ben, svansända och överst på huvudet. De hittades först i Nyungweskogen i södra Rwanda, men idag finns den enda populationen i nationalparken Volcanoes.

Att se guldapor är en totalt annorlunda upplevelse i jämförelse med bergsgorillor, då besökaren kommer väldigt nära dem. Guldaporna lever huvudsakligen i bambusnåren och är mindre, vilket gör dem svårare att se.