JK Safaris Adventure travel
   
 
Back to JK Rwanda Safaris Index Rwanda Safaris at JK Rwanda Practical Information from JK Safaris Primates and parks in Rwanda What's on at JK Safaris Contact JK Safaris Rwanda Rwanda JK Safaris
 
 

FAKTA OCH INFORMATION OM Rwanda

Landet med 1000 kullar och bergsgorillornas hemvist

Rwanda är ett litet land utan kust i centrala/östra Afrika. Landet har 5 vulkaner och 23 sjöar samt flertalet floder. En stor del av landet ligger på 1.500 m till 2.500 m höjd över havet.

Under den förhistoriska tiden var Rwanda täckt av bergsregnskog. I dagens Rwanda finns bergsregnskogen endast kvar i Nyungwe, i den sydvästra delen av landet med 1.000 kvadratkilometer skog. Det finns även bergsregnskog i nationalparken Volcanoes i nordöstra delen av landet, men huvuddelen av den naturliga vegetationen här består av bambuskog och öppet hedlandskap.

Höglandet domineras av terrassodlingar som ger Rwandas landskap dess färg, skönhet och karaktär. Östra delarna av Rwanda har totalt annorlunda vegetation. Den typiska afrikanska bushen, savannlandskap med akaciaträd men också stora områden av marskland och träskområden.

Landareal; 26.340 kvadratkilometer (jämför med Sveriges 450 000 km2)

 • President; Paul Kagame
 • Officiella språk; Kinyarwanda, franska, engelska och kiswahili
 • Befolkning; cirka 9 miljoner
 • Huvudstad; Kigali
 • Naturresurser; Tenn, guld och naturgas
 • Medeltemperatur; 24-27 °C. Varmast i augusti - september
 • Höjdskillnad; 1.000- 4.500 meter över havet
 • Vegetation; från regnskog i nordväst till savann i öst
 • Markanvändning; 48 % jordbruk, 23 % skog, 20 % betesmark, 9 % annat
 • Huvudsaklig export; kaffe och te
 • Lokal valuta; Rwanda franc
 • Kreditkort; accepteras av ett fåtal stora hotell och restauranger

Bästa tiden att besöka Rwanda
Rwanda kan besökas när som helst under året, läs mer om olika säsonger.
Rwanda kan besökas när som helst under året, även under regnperioden eftersom landskapet då är grönare och himlen klarare. Regnperioden är det bästa tiden att se schimpanser i Nyungweskogen eftersom under torrtiden vandrar schimpanserna längre sträckor i skogen och är därmed svårare att upptäcka.

Det finns två regnperioder. Långa regnen från mitten av februari till början av juni och de korta regnen från mitten av september till mitten av december. Även om det kan bli mycket nederbörd i bergstrakterna under perioderna, är det inga problem att resa i landet under de båda regntiderna.

Den huvudsakliga torrtiden sträcker sig från juni till september och är den bästa tiden att se bergsgorillorna i Volcanoes National Park. Det är alltså värt att notera utifrån det ovan nämnda, att klimatet inte är likartat över landet. Det är torrare i öst än i såväl väst som norr. Ibland kan t o m vulkanerna vara täckta av snö. Kigali och Volcanoes National Park kan därför vara lite kylslagna platser. Regionen runt Kiyusjön är generellt solig och angenämt året runt.

Hälsa
Praktiska hälsoråd när du reser till det varma hjärtat av Afrika.
Rwanda är trivsamt land att besöka och ger inte några större hälsoproblem. De stora städerna har sjukhus även om huvudstaden Kigali kan erbjuda den bästa hjälpen vid allvarliga problem. Alla städer har i stort sett välutrustade apotek även om resenären själv bör ta med sig sin personliga medicin. Som vanligt vid resor till avlägsna platser är det klokt att konsultera läkare cirka 6-8 veckor före avresa för uppdatering av hälsovård och föreskrifter. Det rekommenderas starkt att förstärka immunförsvaret för skydd mot stelkramp, polio, difteri, hepatit A och tyfoid. Gula febern vaccination är ett krav för alla besökare äldre än 1 år och eftersom vaccineringen inte ger fullt skydd förrän efter 10 dagar, är det viktigt att ha tagit vaccinationen i god tid före avresan. Vaccinationen krävs också för att komma in i Rwanda. Det farliga viruset sprids via mygg och ökar i omfattning i världen. Malaria är däremot mindre förekommande i Rwanda än i andra afrikanska länder, men malaria finns i de flesta delar av landet. Det är av vikt att använda profylax och förhindra myggbett för att minimera risken att få malaria. Lariam/Mefloquine och Malarone är de två vanligaste profylaxen, men du bör kontakta medicinsk expertis före avresan. Personer med vissa medicinska förhinder bör inte ta Mefloquine. Det är också viktigt att undvika myggbett mellan skymning och gryning, då det är malariamyggornas mest aktiva tid på dygnet.

Utrustning
Användbara utrustningsråd för vandring och resa genom landet med 1000 kullar!

Personlig vandringsutrustning. Följande är förslag på utrustning att ta med sig, särskilt om din resa inkluderar vandring bland gorillorna och/eller schimpanser. Vi rekommenderar starkt att besökarna förbereder sig och har en relativt god kondition i och med att vandring i bergstrakter ibland är ganska brant. Under regntiden kan terrängen vara lerig och hal.

 • Fotriktiga, vattentäta kängor. Starka sulor är att rekommendera.
 • Byte av skor, förslagsvis bekväma träningsskor eller liknande.
 • Bekväma sockor och T-shirts.
 • Regnjacka eller poncho, förslagsvis med huva.
 • Långbyxor/jeans av bra kvalitet för att skydda sig i snårig terräng och mot brännässlor.
 • Långärmad sommarjacka för skydd mot brännässlor och snårig terräng samt tröja för kyliga kvällar.
 • Dagsryggsäck för att ta med sig T-shirt, sockor, sötsaker, kamera, regnjacka etc.
 • Kamera med många rullar av ljuskänslig film. För digital kamera glöm inte extra minneskort.
 • Hatt och solskyddsfaktor.
 • Vattenflaska - förslagsvis 2 liter.
 • Sötsaker - godis, choklad etc.
 • Vandringsstav (kan också ordnas lokalt)
 • Dextrosol, sjukvårdsartiklar och personlig medicin

Kigali
Rwandas livfulla huvudstad erbjuder många överraskningar!
Rwandas huvudstad är vackert belägen på ett flertal kullar. Staden är strategiskt belägen i mitten av landet och utifrån staden leder bra vägar till alla gränsövergångar. Staden är en bra utgångspunkt för alla sevärda platser i Rwanda. Befolkningen i Kigali har ökat sedan självständigheten, från 25.000 till cirka 600.000 invånare.

Även om staden endast har ett fåtal turistattraktioner är staden en av Afrikas säkrast och har en gemytlig atmosfär. Det finns ett flertal bra hotell och restauranger som är värda ett besök. Besökaren kan också åka på en mycket intressant stadstur. En uppskakande upplevelse är ett besök på folkmordsmuseet. Ett viktigt museum för vår kunskap om historien och vår nutid samt en tragisk påminnelse om mänskligt beteende.

Det finns ett stort utbud av barer och nattklubbar. De är säkert att gå ut nattetid, men naturligtvis är sådana besök förenade med risker. Liksom vid besök på sådan platser var som helst i världen gäller det att vara försiktig.

Valuta och kredikort
Kom förbered - nyckeln till ett behagligt besök.

Den lokala valutan är Rwanda franc och det finns valörer upp till 5000 franc. Var försiktig, då gamla och nya sedlar har nästan identiskt utseende. En US$ = cirka 720 rwandiska franc (mars år 2015). Det finns många växlingskontor i Kigali som erbjuder likartade växlingskurser. Vanligtvis accepterar man US$, Euro och i viss mån franska franc eller brittiska pund. För närvarande (mars år 2015) finns det ett växlingskontor på flygplatsen. Bankerna är stängda på lördagar och under veckodagarna kan köerna vara långa. För växling eller överföringar är Western Union ett bra alternativ och de flesta städerna har ett sådant kontor.

Ett fåtal hotell och restauranger accepterar kreditkort, så var försiktig vid betalning med kreditkort på exempelvis restauranger. Stora hotell, restauranger och lodger accepterar kreditkort, dock mot en extra avgift. Resecheckar rekommenderas inte, då det inte är vanligt förekommande. Om du bestämmer dig för att använda resecheckar, glöm inte kvitton och dylikt, då det inte är möjligt att växla resecheckar utan kvitton samt giltig, internationellt legitimation.

Litteratur och vidare läsning
Läs mer om Rwanda och dess turistattraktioner.
Guide- och faktaböcker

1. Rwanda, The Bradt Guide - av BOOTH, Janice & Briggs, Philip. The Globe Pequot Press Inc, 2004
2. The Larger Mammals of Africa - av STUART, Chris and Tilde. Struik 1997
3. The Kingdon field guide to African Mammals - av KINGDON, Jonathan. Academic Press 1997
4. Southern, Central and East African Mammals of Africa - av STUART, Chris and Tilde. Collins 1983
5. The safari Companion - av ESTES, Richard. Green Books ( UK)
6. Handbok om fåglar i Östafrika (Field guide to the Birds of East Africa) - av WILLIAMS, J & Arlott. Collins     1980
7. Illustrated check list to the Birds of Eastern Africa - av VAN PERLO, Ber. Collins 1995
8. A biography of the Continent - av READER, John. Hamish Hamilton 1997
9. Rwanda – World Bibliographical Series volume 154 - av FEGLEY, Randall. Clio Press 1993
10. Dimhöjda bergens gorillor - av FOSSEY, Dian. Hodder and Stoughton 1983
11. Woman in the mists - av MOWAT, Farley. Futura 1987
12. Island Africa - av KINGDON, Jonathon. Collins 1990
13. Through a window - av GOODALL, Jane. Houghton Mufflin 1991
14. The Rwanda crisis – History of a genocide - av PRUNIER, Gerard. Hurst & Company 1998
15. Eyewitness to a genocide: The United Nations and Rwanda - av BARNETT, Michael. Cornell University     2002
16. Hope for Rwanda - av SIBOMANA, Andre. Pluto Press 1999